piatok 30. septembra 2011

A

Nie som ekonom, som lekar. Preto aj to co napisem berte len ako pohlad pololaika, ktory nevidi na 100 % do vsetkeho a netvarim sa, ze sa tomu rozumiem. Pouzivam len sedliacky rozum a z toho co viem som si poskladala mozaiku. Nevravim, ze mam 100 % pravdu a rada sa necham poucit.
Co sa tyka zmien a konstrukcnych rieseni:
1. jedna z veci preco je zdravotnictvo zadlzene je ze zdravotne poistovne neplatia. Krasne a podrobne o tom pisala pani doktorka Romanova- pozri blog na sme v clanku "Vazene zdravotne poistovne, vdaka vam sa stanem liecivou bylinou". To znamena, ze ked poistovna povie ze za operaciu slepeho creva da (neviem presne kolko, pisem obrazne) 500 eur a v tom je okrem samotnej operacie, anestezie aj pobyt v nemocnici (strava, lieky), tak kazdy si zrata, ze to asi nieje realna hodnota. A to nehovorime o pripade, ze sa operacia skomplikuje (a nemusi to byt lekarom, moze to byt chorobnostou pacienta, infekciou a pod). Ale to poistovnu nezaujima. A toto je jedna z ciest ktora vedie ku zadlzovaniu. Teraz sa spytate? Ale ako je mozne, ze sukromne casti ako je laboratorium, magneticka rezonancia, dialyzy su ziskove? Jednoducho, lebo dostanu zaplateny vykon v plnej vyske (t.j. aj s nakladmi ktore na to vynakladaju- personal, pristroje). A ked im poistovna nezaplati, neurobia vysetrenie. Otazka znie preco to iste nepovie nemocnica? Je to aby sme ochranili pacienta? Odpoved neviem.
Akciova spolocnost moze urobit 3 veci, aby to fungovalo. Bud sa dohodne s poistovnou, aby navysila platbu, alebo bude robit kroky aby sa zmestila do tych 500 eur (t.j. moze pouzit lacnejsi material, znizit platy personalu,pusti pacienta nie po 5 dnoch ale po 3 domov, ...) alebo si to pacient zaplati, resp. doplati. Moja otazka znie- preco musi byt nemocnica akciova spolocnost aby pristupila na tieto kroky?
2. Ja priznavam, ze v nemocnici je niekedy organizovany chaos. Robim v tomto systeme dost rokov, aby som presne videla, co vsetko sa da zlepsit. A aj priemerny manazer by to vedel upratat, ak by bola vôľa. Viem, ze teraz si kopec ludi povie, ze nam lekarom to tak vyhovuje, ale uprimne povedane, myslim, ze to vyhovuje najma ludom, ktori riadia nemocnice, ci uz priamo, alebo ako sede eminencie. Je to len  konspiracna teoria, ale... Otazka do plena- myslite si, ze akciova spolocnost to zmeni? Ze zrazu zavladne v nemocniciach poriadok, bude efektivita? Preco to neslo a zrazu to pojde? Ludia v nemocniciach budu ti isti, budu robit rovnako, a hlavne MYSLIET rovnako, myslite, ze neprijemny lekar sa stane prijemny, lenivy lekar pracovity? Riesenie je podla mna aj v rozdielnom ohodnoteni- t.j. lekar, ktory pracuje, publikuje, dovzdelava sa, vyhladavaju ho pacienti, by mal byt inak ohodnoteny. Politika firmy (t.j. vedenia nemocnice) by mala patrat a zamedzit uplatkom. Pytam sa ale, je potrebne zmenu na akciovu spolocnost, aby sa toto dosiahlo?
3. pisala som, ze zmeny ktore potrebuje zdravotnictvo, budu asi "boliet" zdravotnika aj pacienta. Zdravotnika, lebo nie kazdemu sa budu zmeny pacit a vyhovovat mu a pacienta lebo s najvacsou pravdepodobnostou si bude musiet priplatit, ci chce alebo nie. Ci uz to bude priamo alebo cestou pripoistenia. Otazka je? Preco nikto 20 rokov nic so zdravotnictvom nerobil, alebo minimalne? Naozaj sa nedali uz skor robit zmeny a to aj bez zmeny na a.s.? Nie je to tak, ze niekomu to vyhovovalo aby to doslo do takehoto stadia, aby ako kral mohol prist a kupit to? Zas konspiracna teoria... Prepacte :D
Mam toho v hlave vela co by som vam chcela povedat, tak ak vas este daco napadne tak sa spytajte, skusim odpovedat. Uprimne. Viete, restrukturalizacia (akciovky), ktora nas caka, je zahalena velkym ruskom tajomnstva, nikto nikdy nepovedal, ako si to predstavuje a co bude. Preco, ked vravia ze to bude fajn aj pre lekara aj pre pacienta? A ist strajkovat po funuse, t.j. ked zistime, ze tie zmeny su zle, bude bezpredmetne. Moj nazor je, ze zdravotnici aj pacienti su rukojemnikmi zleho systemu. Tak ako sa najdu medzi zdravotnikmi ludia, ktory ten zly system zneuzivaju vo svoj prospech, robia to aj podaktori pacienti. Ale su v mensine- obe skupiny. Preto chcem, aby sa mala vacsina lepsie. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára